Skip to content

Utrecht — en ny stad på vår praktikkarta

Publicerad: 2022-11-15:

I höst är det förs­ta gån­gen elever och lärare prak­tis­er­ar och jobb­skug­gar i den ned­er­länd­s­ka staden Utrecht. Elev­er­na Noël, David, Love och Hol­ger i klass Duett är just nu inne på sista veck­an av deras APL-peri­od medan lärar­na Hen­rik och Gün­ter som jobb­skug­gade hos vår part­neror­gan­i­sa­tion ROC Mid­den Ned­er­land i bör­jan av okto­ber är till­ba­ka sedan ett bra tag. 

Åtta veckor lång praktikperiod

I slutet av september var det dags för eleverna i klass Duett att gå ut på sin sista APL-period. För eleverna Noel Janemyr, David Sämfors, Love Edvardsson och Holger Arvidsson blev destinationen staden Utrecht i Nederländerna.

Noel praktiserar just nu hos Blueprint Automation, ett företag som producerar förpackning- och sorteringsmaskiner för livsmedelsindustrin, medan David, Love och Holger är på BlueBird Media och arbetar med att programmera hemsidor och hjälpa företag med deras SEO-arbete.

När jag fick reda på att jag skulle få göra min praktik utomlands blev jag inte bara glad utan också stolt över att GTG litar på mig som individ.

– David Sämfors

Upptäcker nya platser på helgerna

Den första månaden bodde killarna i ett hus i Woerden tillsammans med huskatten Olav medan sista tiden bor de i en lägenhet i Bunnik. På vardagarna försöker de hinna med att gå till gymmet eller ta en promenad men mycket tid går åt till att laga mat, diska, tvätta, städa m.m.

På helgerna däremot försöker de hitta på saker och se sig omkring. De har besökt både Paris och oststaden Gouda men roligaste resan var den till Amsterdam där de mötte upp sina klasskamrater som praktiserar i Gent.

Om staden

Utrecht präglas av många små och medelstora företag, har landets största universitet, teknisk högskola och är med sina dryga 330 000 invånare Nederländernas fjärde största stad.

Jobbskuggning för Henrik och Günter

Första veckan i oktober åkte lärarna Henrik Alenäs och Günter Sand till Utrecht på jobbskuggning hos vår partnerorganisation ROC Midden Nederland. Skolan har cirka 20 000 elever på fem olika enheter och erbjuder bland annat automations-, IT- och fordonsprogrammet. Under veckan fick duon delta på lektioner och lära sig mer om det nederländska skolsystemet som visade sig ha både likheter och skillnader mot vårt svenska. Vidare fick de besöka företag och träffa eleverna Noel, David, Love och Holger.

Beviljade medel från Erasmus+

Det är tack vare beviljade medel från Universitets- och högskolerådets (UHR) program Erasmus+ som denna möjlighet kan ges. GTG är ackrediterade hos UHR sedan 2016 och har genom programmet samarbeten med ett tjugotal företag, skolor och organisationer runt om i Europa. Det är dit vi sänder både elever på praktik och medarbetare på jobbskuggning, men vi driver även ett flertal innovations- och förbättringsprojekt tillsammans.

Kontakta Josefine Larsson för mer information

Foto av Josefine Larsson

Vi i världen

Inter­na­tio­nella erfaren­heter och utbyten för både elever och personal inom ramen för Erasmus+ och Atlas praktik samt ett lika aktivt värdskap på hemmaplan för att öka synergierna, medverkan i ett flertal innovations- och samarbetsprojekt internationellt och ett ­hjärta som slår extra hårt för Soweto Academy i Kenya. Vi utforskar och utvecklar världen omkring oss.

Klicka på länderna i kartan nedan 👇 för att läsa nyheter från olika platser i världen.