Skip to content

Hugo & Erik praktiserar  i Australien

Publicerad: 2024-05-20:

GTG får mån­ga elever i årskurs tre möj­lighet att prak­tis­era utom­lands. För Hugo och Erik i klass Trygge gick resan till andra sidan jord­klotet, när­mare bestämt till Bris­bane i Aus­tralien. Där gör kil­lar­na sin sista prak­tikpe­ri­od på Vol­vo Trucks innan det är dags att fira exa­m­en i juni.

En vanlig arbetsvecka på Volvo Trucks

Veckodagarna startar faktiskt med träning, antingen löpning eller styrketräning, eftersom det är som svalast då. Därefter cyklar de till jobbet, vilket tar cirka en halvtimma.

Hugo arbetar med att förbättra rådatan till ett kvalitetsverktyg, QA-matrix, vars ändamål är att identifiera de problem som är mest kostnadseffektiva att åtgärda. Den data som matar detta kvalitetsverktyg är dock suboptimalt eftersom det är baserat på uppgifter som operatörer fyller i. Han uppgift är därför att undersöka och utveckla algoritmer som med hjälp av maskininlärning identifierar och åtgärdar eventuella brister i rådatan.

Erik driver ett projekt som syftar på att förbättra standarderna inom kvalitetskontroll. Då det finns stora brister på fabriken. Projekt han leder är att hitta avvikelser från standarden och därmed driva igenom förbättringar.

Att få chansen att praktisera i Australien är en otroligt spännande upplevelse. Vi har fått se så många olika sidor av landet. Även om kulturen är ganska lik vår är arbetskulturen mycket mer avslappnad, vilket är annorlunda.

– Hugo Englund

Ett enkelt men funktionellt boende

De bor i en förort till staden Ipswich och tack vare att de fått låna cyklar av snälla arbetskamrater tar de sig till jobbat relativt enkelt i den annars så bilberoende staden.

Boendet är minimalistiskt med endast nödvändigheterna; dusch, gemensam säng, handfat, toalett och en liten kitchenette som består av en airfryer, vattenkokare och mikro. De har även köpt en kokplatta och maten lagas utomhus på köksbordet eftersom det inte finns något riktigt kök.

Utforskat Australien på fritiden

Duon har verkligen utforskat Australien under sin vistelse, framförallt på helgerna då de bland annat har besökt Sidney, Gold Coast, Mackay och Stora Barriärrevet.

Båda tycker det känns extra kul att få avsluta gymnasietiden med flaggan i topp genom utlandspraktik i Australien. Att få sätta Australien på GTG-kartan igen är ett historiskt ögonblick för både ungdomarna och skolan.

Mina år på GTG har varit mycket lärorika. Framförallt har vi fått se många olika perspektiv genom APL-perioderna, särskilt här i Australien.

– Erik Blomqvist

Efter studenten väntar Försvarsmakten

När Hugo och Erik kommer tillbaka till Sverige i slutet av maj är det inte många dagar kvar till studenten. För båda väntar försvarsmakten där Erik ska blir jägarsoldat i Karlsborg från sommaren medan Hugo rycker in som spaningsplutonsbefäl i mars 2025.

Avslutningsvis vill de tacka Hasse, Martin och Josefine, skolans praktikgrupp, för möjligheten till en upplevelse de aldrig kommer att glömma.

Kontakta Josefine Larsson för mer information

Foto av Josefine Larsson