Skip to content

Teknikpro­gram­met med spets mot  programmering

Är pro­gram­mer­ing din grej? Vill du pro­gram­mera mera? Myck­et mera? Hösten 2023 star­tar vi en unik spet­sut­bild­ning i pro­gram­mer­ing för dig som vill utveck­la och förd­ju­pa dina kun­skaper i ämnet redan under gymnasiet. 

En helt unik utbildning

Vår spetsutbildning mot programmering riktar sig till dig som söker en spännande utmaning utöver det vanliga. Programmet kräver att du är villig att arbeta hårt och ta eget ansvar för dina studier. Hos oss får du chansen att läsa mycket mer programmering än vad dina kompisar gör på andra skolor. Tempot är högt och du kommer ha många inspirerande lärare som stöttar och utvecklar dig. Ämnen såsom elektronik och programmering liksom matematik är en stor del av utbildningens innehåll och som tillsammans med arbetsplatsförlagt lärande (APL) gör den helt unik.

Programmering är nog det område där mänsklighetens framfart just nu är snabbast. Det är roligt, men samtidigt utmanande för du blir aldrig fullärd och din kunskap behöver uppdateras hela tiden.

– Niklas Nyberg, Solution Architect på Volvo Cars och tidigare elev

Passar dig som...

 • Är nyfiken och gillar att lösa problem
 • Vill utvecklas och lära dig mycket om programmering
 • Är intresserad av teknik och teknikutveckling
 • Vill satsa på dina studier

Du läser mer än alla andra

Spetsutbildningar finns runt om i hela landet och skiljer sig från andra gymnasieprogram genom att erbjuda en särskild fördjupning inom ett ämne eller ämnesområde. Vi erbjuder inom programmering!

Ett fullständigt gymnasieprogram består enligt Skolverkets riktlinjer av kurser på sammanlagt 2 500 poäng. På vår spetsutbildning erbjuder vi ytterligare gymnasiekurser upp till en poängnivå på 3 600 poäng samt högskolekurser inom programmering hos Högskolan i Väst.

En annan bra grej är att du får möjlighet till dubbla examen, gymnasie- och gymnasieingenjörsexamen, när du tar studenten. Det gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden men även mer förberedd för vidare studier på universitet eller högskola.

Vad är egentligen en spetsutbildning?

Kurser

I många kurser står programmering i fokus och du får programmera både mjukvara och hårdvara.

 • Programmering 1
 • Programmering 2
 • Tillämpad programmering robot
 • Mekatronik 1
 • Elektronik och mikrodatorteknik
 • Digital kommunikationsteknik
 • Mikrodatortillämpningar
 • Tillämpad programmering AI och molnprogrammering
 • Högskolekurs inom programmering på Högskolan i Väst

Häng i vårt FabLab

I våra lokaler på Volvo Torslanda bygger vi nu upp vårt egna FabLab. En tech-verkstad med modern teknik såsom 3D-printers, elektronik och annan utrustning som gör det möjligt för dig att test dina egna idéer. Här får du möjlighet att programmera i mängder tillsammans med dina kompisar.

Bli inspirerad

Skolans kontaktnät med duktiga människor i branschen är stort. Genom föreläsningar och företagsbesök kommer du bli inspirerad inom ämnet och yrket i sig.

Praktik under alla tre åren

Ungefär 20 procent av studietiden hos oss består av arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du får möjlighet att förvandla teori till praktik med stöd av handledare. De två första åren praktiserar du på Volvobolagen i Göteborg och i årskurs tre finns chans att prak­tis­era utom­lands i län­der såsom Aus­tralien, Bel­gien, Frankrike, Spanien och Österrike.

Läs mer om utlandspraktik

Möjlighet till sommarjobb

GTG har ingått ett avtal med Volvo Cars och Volvo Group som innebär att du som läser hos oss erbjuds möjlighet till sommarjobb i fyra veckor efter både år två och tre. En unik chans att bättra på kontaktnätet och samtidigt tjäna lite extra pengar.

Läs mer om sommarjobb

Elever berättar

Möt Ras­mus, Johan­na och Niklas som stud­er­ade teknikpro­gram­met hos oss och som tag­it oli­ka vägar till arbete eller studi­er inom teknik i allmän­het och pro­gram­mer­ing i syn­ner­het efter GTG.

Till intervjuerna

Många spännande jobb att välja mellan i framtiden

Som programmerare kan du arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Som programmerare eller systemutvecklare finns det många roliga och kreativa jobb att välja mellan i framtiden.

Läs mer om framtiden för yrket

Kom och besök oss

Har du inte varit hos oss tidigare? Ta chansen och se våra häftiga tekniksalar på Volvo Torslanda och hör mer om vårt nya program.

Vilket program är du intresserad av?
Vilket datum vill du komma?

Så söker du till vår spetsutbildning

För att söka till utbildningen som startar i höst måste du kontakta din studie- och yrkesvägledare. Hen kan tillsammans med dig göra ett omval.

Sökvägen till programmet följande: GTG - Teknikprogrammet TE - Produktionsteknik TEPRO0S

Kontakta Lena Hammersberg för mer information

Foto av Lena Hammersberg