Ska man följa sina drömmar, satsa på en bred utbildning eller välja något som känns tryggt och säkert? Gymnasievalet påverkar inte bara de närmaste tre åren, utan kan också sätta riktningen för framtida studier och yrkesliv. Men hur vet man vad som är rätt, och vilka frågor bör man ställa sig innan man bestämmer sig? Läs våra tips!
Vilket gymnasium ska jag välja?
Valet av gymnasium handlar inte bara om vad du vill plugga de kommande åren, utan även om att du ska trivas med dina klasskamrater, lärare och känna dig motiverad. Genom att välja ett gymnasium och ett gymnasieprogram som speglar dina intressen och dig som person ökar chanserna till att du kommer få tre roliga och lärorika år där du verkligen känner att du utvecklas. Rätt val kan dessutom hjälpa dig på vägen att uppnå de karriärval eller studieambitioner som du har satt upp för dig själv.
Viktiga saker att tänka på när du ska välja gymnasium
Dina egna intressen och framtidsmål
Börja med att fundera på vad för saker som intresserar dig, och vad du vill göra i framtiden. Det är oftast lättare att engagera sig i något man intresserar sig i, och då blir resultatet ofta bättre. Tycker du om teknik, matte eller samhällsfrågor? Gillar du problemlösning? Uppskattar du att lära dig praktskt? Dessa typer av frågor kan guida dig i rätt riktning mot ditt gymnasieval. Prata också med kompisar som har liknande intressen som dig för att se hur deras tankar går.
Olika typer av program
Inom gymnasieskolan finns 18 nationella gymnasieprogram: sex högskoleförberedande program och 12 yrkesprogram. Ställ dig gärna frågan om du vill plugga vidare på högskola eller om du vill börja arbeta direkt efter studenten?
Yrkesförberedande gymnasieprogram erbjuder kunskap och praktisk erfarenhet inför specifika arbetsroller som man kan börja på direkt efter studenten meda de högskoloförberande programmen ger dig teoretiskt grund som gör att du enkelt kan ta steget och söka till universitetet eller högskola efter avslutad examen.
På GTG erbjuder vi både yrkesförberande och högskoleförberedande program. Dessutom har vi utökat våra program med kurser som ger behörighet att studera vidare på universitet eller högskola efter examen.
Läs mer om våra gymnasieprogram
Tips för att bedöma hur bra en gymnasieskola är
Lärare och skolans miljö
Att ha lärare som verkligen är engagerade, kunniga och är bra på att motivera kan göra stor skillnad för din tid på gymnasiet. För många är det viktigt att ha en bra kemi med sina lärare, och att man känner att man får stöd i sina studier. På GTG har vi engagerade lärare som vill att du ska lyckas med dina studier.
Resurser och lokaler på skolan
Undersök vad skolan har att erbjuda i form av olika typer av resurser och lokaler. Finns det exempelvis välutrustade laborationssalar eller studieplatser där du kan plugga i lugn och ro? Se till vilka intressen du själv har, och undersök hur skolans resurser passar in på det.
Skolans rykte och omdömen
Genom att fråga runt bland tidigare elever, kolla recensioner online och prata med kompisar kan du få en bild om hur skolans rykte är. Det är alltid bra att få information ifrån flera olika källor för att man ska göra ett så bra val som möjligt.
Tips på hur du kan samla information om olika skolor
Gå på öppna hus
De flesta gymnasieskolor anordnar öppna hus och andra aktiviteter för att informera om skolans program och där du som intresserad kan delta för att få en inblick i skolan. Här kan du ofta träffa elever som går på skolan, prata med lärare och studievägledare, samt även få en guidad tur runt på skolan. På öppna hus som anordnas av GTG kan du även få testa på vår stora passion – teknik!
Öppna hus brukar ofta vara en värdefull aktivitet som vi på GTG rekommenderar alla som ska söka sig till gymnasiet att gå på. Läs mer och anmäl dig till våra öppna hus.
Prata med studievägledare och tidigare elever
Studie- och yrkesvägledare kan ofta hjälpa dig på ett mycket bra sätt inför ditt val av gymnasium. Med sina erfarenheter och kunskaper kan de ge dig värdefull information som guidar dig i rätt riktning som gör att du kan ta rätt beslut.
Att prata med tidigare elever på skolan du är intresserad av kan ge dig förstahandsinformation från personer som faktiskt har gått på skolan, vilket är extra värdefullt.
Vi hoppas att du har fått lite mer klarhet i frågan: Vilket gymnasium ska jag välja? Oavsett är du är välkommen att när som helst kontakta oss för att få vägledning eller prata om ditt gymnasieval!
Kontakta oss för mer information
- Namn: Lena Hammersberg
Titel:Biträdande rektor - E-post: lena.hammersberg@gtg.se
- Telefon: 0708-58 19 57
- Namn: Caroline Lundgren
Titel:Biträdande rektor - E-post: caroline.lundgren@gtg.se
- Telefon: 0708-58 19 03