Söker du en vass yrkesutbildning? Är du intresserad av teknik och industri? Då är vårt industritekniska program något för dig. Programmet har ett högt tempo och riktar sig till dig som främst har målet att arbeta direkt efter gymnasiet. Utbildningen är utökad med kurser som ger dig fördjupade ämneskunskaper samt grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitet.
DU BLIR EFTERTRAKTAD
Vårt industritekniska program leder till att du direkt efter gymnasiet blir eftertraktad och anställningsbar bland företag inom industribranschen. Du kommer att kunna söka arbete som t ex automationstekniker, servicetekniker, underhållstekniker, industrielektriker, energitekniker, kvalitetstekniker, försäljningstekniker eller operatör. Vill du läsa vidare finns ett antal yrkeshögskoleutbildningar inom området och den grundläggande behörigheten gör att du kan söka till tekniskt basår för att därefter ta dig vidare till en teknisk ingenjörsutbildning.
En riktig klassiker
Industritekniska programmet har funnits på GTG sedan skolan startade för tjugo år sedan och är därmed en riktig klassiker. Utbildningen ger dig en bred industriteknisk bas med kunskap inom automation och el. Du får teknisk kompetens med ett helhetsperspektiv på den industritekniska processen där kvalitetskontroll, driftsäkerhet, underhåll av utrustning är viktiga områden. Utbildningen ger dig dessutom teoretisk kompetens för auktorisation B, vilket ger dig rätt att efter två års praktik utföra installationsarbete, samt lossa och ansluta elektrisk lågspänningsutrustning.
De två första åren läser du en variation av gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen medan det tredje året är mer inriktat på ditt fördjupningsval.
Två spännande fördjupningar
Tredje året väljer du en av våra två fördjupningar som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper inom ämnesområdena och här ingår även ditt stora gymnasiearbete.
Underhållstekniker - Automation
Ger dig kunskaper om installation, driftsäkerhet, underhåll och felsökning av produktionsanläggningar. En stor del av fördjupningen inriktas på programmering och styrning av olika slags produktionsutrustningar.
Underhållstekniker - Elmekanik
Ger du kunskaper om olika tillverkningsmetoder och hur produktionsutrustningar ska underhållas på ett effektivt sätt. Driftsäkerhet är kärnan inom alla industritekniska processer och du kommer få en ökad förståelse för helheten hela vägen ner till komponentnivå.
ERFARENHETER UTÖVER DET VANLIGA
Ungefär 20 procent av studietiden hos oss består av arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du får möjlighet att förvandla teori till praktik med stöd av handledare.
De två första åren praktiserar du på Volvobolagen i Göteborg medan du i år tre har möjlighet att praktisera utomlands.
MÖJLIGHET TILL SOMMARJOBB
GTG har ingått ett avtal med Volvo Cars och Volvo Group som innebär att du som läser vårt teknikprogram erbjuds möjlighet till sommarjobb i fyra veckor efter både år två och tre. En unik chans att bättra på kontaktnätet och samtidigt tjäna lite extra pengar.
Tre viktiga och roliga teman
Under dina tre år på GTG får du delta i olika teman, vilka är inlagda i schemat för att lyfta frågor inom områden som vi tycker är viktiga.
Sex och samlevnad
I slutet av år ett genomförs temat Sex och samlevnad där vi bland annat diskuterar kärlek och sex. Våra duktiga lärare utgår från dina och dina klasskamraters frågor och svarar på allt!
Kommunikationskompetens
Vem är jag? Jag har väl inga fördomar? Är det ok att ha fördomar? Det är några av många frågor som du får diskutera med våra erfarna pedagoger i temat Kommunikationskompetens som ligger i år två. Även olika sätt att kommunicera och konflikthantering diskuteras.
Privatjuridik
Ska jag betala hyra innan jag flyttar in? Samboavtal vad är det? När ska jag betala skatt? Vad innebär det att låna från CSN? Måste jag prata med hyresvärden innan jag hyr ut min lägenhet när jag ska flytta utomlands? I temat privatjuridik så tar våra fantastiska pedagoger upp allt mellan himmel jord som är bra att känna till när en är på väg in i vuxenlivet. Detta tema har vi i slutet av år tre.
Gillar du utmaningar?
Vårt industritekniska program är en tuff utmaning och kräver att du är villig att arbeta hårt och ta eget ansvar. Helt enligt Skolverkets riktlinjer bygger utbildningen på ett fullständigt gymnasieprogram på 2500 poäng men vi erbjuder en utökning med kurser upp till 3200 poäng. Utökningen med fler poäng är kurser som ger allmän behörighet till högskolan samt matematik och entreprenörskap. Med andra ord läser du mer än vad dina kompisar gör på motsvarande program på andra skolor. Vågar du anta utmaningen? Vi hoppas det!
Öppna hus
Fram till gymnasievalet 1 februari har vi hela fyra öppna hus för att informera om oss och våra utbildningar på bästa sätt. Under dessa tillfällen får du möjlighet att träffa elever, lärare och skolledning.
Temakvällar
I januari bjuder vi in till temakvällar där du genom föreläsningar och workshops får inblick i våra olika fördjupningar. Vi har begränsat antal platser per tillfälle och det är först till kvarn som gäller.