Skip to content

Tidi­gare elever

SÅ GICK DET SEDAN

Möt några av våra tidigare elever som berättar om hur de upplevde tiden på GTG och vad de arbetar med idag.

tidigare elever:Annie Abrahamsson

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag pluggar jag ett civilingenjörsprogram på Chalmers Tekniska Högskola som heter Medicinteknik. Utbildningen sammanför det bästa av två världar, medicin och teknik till ett ingenjörskap. Det handlar om att utveckla och förbättra framtidens hälsa med alla dess utmaningar genom teknik och artificiell intelligens.

MIN TID PÅ GTG:

Tre år på GTG ger försprång och inte bara studiemässigt. Jag är väldigt tacksam för möjligheten att få utmanas på det sättet som jag gjorde på GTG. Jag växte och utvecklades mycket som människa under mina tre år på skolan. Alla möjligheterna (UF, praktik, utökat program mm.) kommer jag alltid hålla kärt och minnas.

tidigare elever:MATTIAS ADIELSSON

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste Industriprogrammet och tog examen 2010.

GÖR NU:

Jag har professionellt utövat motorsporten rally sedan 2013 och tillsammans med min far driver jag samtidigt en bilverkstad i Majorna, Ekebäcks Motor. Jag äger mitt eget Motorsportbolag och från 2020 är jag även delägare i ett e-sportbolag då jag har simracing/e-sport som ett träningsredskap till mitt rallyåkande.

MIN TID PÅ GTG:

Jag säger till allt och alla jag träffar att jag hade tur att få gå på ett av Sveriges bästa gymnasier. Närheten till verkliga vardagen (Volvo fabriken) samt kombinationen av en fantastiskt lärarkår och utbildningsplan gjorde att GTG gav mig en bred och hög kompetens för arbetslivet.

Vi hade tre väldigt roliga år minns jag och vår klass hade en mycket fin sammanhållning.

tidigare elever:Sandra Bentland

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste Teknisk natur och tog studenten år 2009. Inriktningen finns inte kvar på skolan idag, men det var en linje som utöver de klassiska naturkunskapsämnena gav en stor teknisk bredd med inblick inom många olika teknikområden.

GÖR NU:

Efter gymnasiet läste jag civilingenjörsutbildningen Arkitektur och Teknik på Chalmers, och idag jobbar jag som byggnadskonstruktör sedan 5 år tillbaka. Det är ett väldigt varierat arbete där jag är med och projekterar inför byggnation av exempelvis flerbostadshus och skolor. Det innebär att jag i mitt arbete räknar fram och bestämmer en byggnads bärande stomme, 3D-modellerar stommen och tar fram ritningar på stommen som går att bygga efter.

MIN TID PÅ GTG:

Jag är verkligen glad över att ha läst på GTG. Att få lära sig så mycket teknik, att få praktisera på Volvo och möjligheten att få sommarjobba på Volvo uppskattade jag otroligt mycket! På GTG har man lyxen att lära sig teknik med riktigt bra utrustning så som Volvo-bilar och ABB-robotar. Det är en cool studiemiljö och jag tycker verkligen att jag fick en bra grund att stå på inför högskolan.

tidigare elever:Niels Boardman Jonsson

LÄSTE PÅ GTG:

Design och produktutveckling

GÖR NU:

Jag jobbar som utvecklare och kompetensledare. Utvecklar prototyper och demonstratorer till bland annat forskningsprojekt inom automotive. Som kompetensledare är jag en del av den utökade ledningsgruppen där jag är rådgivare och hjälper styra in taktiska beslut.

MIN TID PÅ GTG:

GTG var tufft, men en bra grund till både Chalmers och senare arbete. Har även via GTG träffat vänner för livet.

tidigare elever:JOAKIM BOHLIN

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste Teknikprogrammet med inriktning på entreprenörskap.

GÖR NU:

Jag är doktorand inom biofysik på Oxfords Universitet och forskar på simulering och modellering av nanostrukturer. Jag är del av ett EU-samarbete med målet att ta fram en plattform för nanorobotar gjorda av DNA och det är lika fantastisk som det låter.

MIN TID PÅ GTG:

Grunderna i den programmering jag gör dagligen lärde jag mig på GTG. Detsamma gäller matematik, problemlösning och vanan av att hålla presentationer. Jag kan heller inte föreställa mig hur jag bättre hade kunnat förbereda mig för en civilingenjörsutbildning på Chalmers, som i sin tur tog mig hit.

Jag är även mycket tacksam för utlandspraktiken som förberedde mig på kommande äventyr världen över.

tidigare elever:Sune Chee

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag jobbar jag som Creative Producer alltså fotorgraf och filmare för Alexander Pärleros, entreprenör och investerare. Han driver bland annat Framgångspodden som är Sveriges största intervju podd.

Vi lanserar snart ett nytt projekt, som jag har varit med och utvecklat. Majoriteten av mina dagar består av att planera inspelningar, dvs hitta rätt inspelningsplats, kolla igenom utrusningen som skall användas, ljussättningen som ska tas med och innehållet som ska produceras.

MIN TID PÅ GTG:

Utlandspraktiken i Belgien var bland det roligaste jag varit med om. Att få bo tillsammans med sina 7 klasskamrater i ett radhus. Det var roliga tider det.

Jag minns att jag hade en otrolig mentor som tog hand om mig, och som fortsatte att tro på mig trots mina brister i vissa ämnen. Hon gör det fortfarande idag.

GTG har vart en del av min resa till den jag är idag. Att få läsa en 4-årig utbildning på 3 år och möjligheten att få praktisera på Volvo, gav mig verkligen en inblick på vilken nivå högskolan ligger på och hur arbetslivet kan se ut. Hade jag inte läst på GTG och valt UF på min tredje år på gymnasiet så hade jag nog aldrig vågat att starta eget inom foto, film och fått jobbet som jag har idag.

tidigare elever:Klara Essman

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste det industritekniska programmet med inriktning design och produktutveckling.

GÖR NU:

Jag studerar Kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Programmet knyter samman flera olika forskningsområden som till exempel datavetenskap, neurovetenskap, psykologi, lingvistik och filosofi. Programmet fokuserar mycket på hjärnan och hur man formar tankar. Det innefattar även hur människor interagerar i sin vardagliga miljö och hur teknik kan anpassas och utvecklas efter människans behov och förutsättningar. Vanligt att arbeta med efter examen är projektledning, UX-design och human factors.

Jag är även studieledig från Volvo Cars där jag annars arbetar som Design ingenjör och utvecklar olika bildelar och anpassar dessa till framtida bilmodeller. Arbetet görs framförallt i Catia v5 och innebär mycket samarbete med personer som arbetar med kringliggande bildelar eller med mer administrativa uppgifter.

MIN TID PÅ GTG:

Det jag minns bäst av tiden på GTG är sammanhållningen och de engagerade lärarna. Jag kommer ihåg att utbildningen var tung, rent kunskapsmässigt men det lärde mig också vikten av att planera, prioritera och effektivisera (vilket jag är en höjdare på idag!).

GTG har gett mig möjligheter att nätverka, delta på mässor, agera ambassadör, engagera mig i ideellt arbete och genomföra flera projektarbeten i grupp. Detta har jag haft stor nytta av även efter gymnasiet och det har givit mig erfarenheter och mod att anta nya utmaningar. På GTG lärde jag mig även mycket om arbetslivet och hur saker fungerar i praktiken (främst relaterat till Volvo såklart). Jag har haft stor nytta av all praktik och de sommarjobb jag hade under mina gymnasieår och mitt kontaktnät expanderades mycket!

tidigare elever:David Hamilton

LÄSTE PÅ GTG:

Naturtekniskt program

GÖR NU:

Jag jobbar på en av Volvo Pentas försäljningsregioner (region Europa) som försäljningschef för stora nyckelkunder. Jag jobbar med att driva komplexa affärer med krävande kunder med hjälp av riktigt duktiga medarbetare, tjänsten innebär bl.a. resande runt om i världen vilket är oerhört kul. Sedan Chalmers (Elektroteknik 2008) har jag jobbat nära kunder i internationell miljö vilket är det jag gillar bäst.

MIN TID PÅ GTG:

När man började gymnasiet fick man äntligen välja skola och umgänge efter eget tycke, snarare än var man bodde. På GTG började jag på allvar förstå vad jag ville jobba med och där träffade några av mina bästa vänner (än idag!). Utbildningen kändes bred och framförallt relevant för vad man kunde förvänta sig behöva inför arbetslivet, lärarna var duktiga och engagerade och något jag minns väldigt tydligt var den starka sammanhållningen.

tidigare elever:JOHANNA HENRIKSSON

LÄSTE PÅ GTG:

Ekonomi.

GÖR NU:

Efter GTG pluggade jag logistik på Handels och fick därefter jobb på Volvo Lastvagnar som materialstyrare. Ett jättekul jobb där man är spindeln i nätet mellan leverantörer och produktionen och man ska se till att rätt material är på plats i rätt tid (såklart med hjälp av ett avancerat beställningssystem). Mycket kan hända på vägen så man arbetar även med personliga kontakter med tekniker, leverantörer och andra funktioner. Efter föräldraledighet fick jag sedan jobb som produktionsledare för en logistikavdelning. En helt annan utmaning som innebär personalansvar, måluppföljning, balansering av balanser och mycket annat.

Under nästa föräldraledighet köpte jag och min sambo ett åkeri så nu driver vi ett AB med 12 lastbilar som kör gods över hela Sverige. Min roll just nu är bokföring, löner och ekonomi.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns min tid från GTG med glädje! En trygg och välplanerad skolgång som gav möjlighet till att knyta kontakter, praktisera och ha roligt. Vi tyckte många gånger att det var ”tufft” med långa skoldagar och mycket ansvar men samtidigt fanns det alltid stöttning och vi var ett riktigt gött o sammansvetsat gäng som gick ihop och hade väldigt roligt!!

tidigare elever:EDINA JOHNSSON

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet med design som inriktning.

GÖR NU:

Sedan jag tog studenten har jag gjort en hel del. När jag tog studenten fanns det en intern konsultavdelning på Volvo som tog in studenter som CAD-konstruktörer på prov och om vi presterade fick vi fastanställning vilket vi alla fick. Jag började då jobba på designavdelningen där jag gjorde 1:1 prototypmodeller av Volvos kommande bilar. Efter två år valde jag att testa något nytt och bytte då till infotainment där jag gjorde modeller och letade plats i bilen för att fästa antenner och högtalare.

2018 började jag studera ekonomi och produktionsteknik på Chalmers. Ett treårigt program som inriktar sig på ledarskap och logistik. Jag älskar att plugga på Chalmers och engagerar mig i så mycket som möjligt. Jag har bland annat varit PR-ansvarig för Mottagningskommittén på H-sektionen, jag är ordförande i Lindholmsfestivalen och valberedningen samt vice ordförande i H-sektionens Jämlikhetsgrupp. Leta upp oss på facebook eller instagram så ser ni vad vi hittar på!

MIN TID PÅ GTG:

Jag tyckte att det var extremt tufft att läsa på GTG , det var så enormt mycket att göra hela tiden. Men det gav mig ett ingenjörsjobb direkt efter studenten och förberedde mig väl för högskolan. Utan GTG hade jag nog inte klarat av att engagera mig så mycket i studentlivet som jag nu gör och samtidigt klara av studierna.

Tidigare elever:Johan Karlsson

LÄSTE PÅ GTG:

Industriprogrammet.

GÖR NU:

Jag arbetar som platschef på Ryds Bilglas där jag dels gör allt som en platschef "ska" göra, men vid behov även själv byter bilrutor.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns att GTG inte var någon vanlig gymnasieskola. Dels pga det antal poäng vi läste, som var betydligt fler än andra tekniska gymnasieutbildningar, men även för att skolan kändes extremt familjär. Många lärare brann verkligen för teknik och att lära ut sina kunskaper till andra. Jag minns att det var en skola där ordning och reda och uppförande prioriterades högt, något jag värdesätter väldigt mycket.

Jag kom från en annan stad och kände ingen på skolan när jag började, och det var ett ganska stort steg för mig som 16-åring att ta, när alla kompisar började på en annan skola. Jag utvecklades väldigt mycket som människa på GTG, och gick från att vara blyg och osäker, till framåt och full av självförtroende. GTG har definitivt varit med och gjort mig till den jag är idag. Även om jag ibland önskar att jag hade utnyttjat mina kunskaper jag fick från utbildningen och tex börjat arbeta på Volvo inom någon form av produktutveckling av fordonskomponenter.

tidigare elever:Agnes Köhler

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Jag har precis påbörjat mitt andra år LTH där jag studerar till Civilingenjör inom elektroteknik.

MIN TID PÅ GTG:

En gemenskap med många fina minnen tillsammans med fantastiska människor. Jag är väldigt tacksam för den väg GTG gav mig ut i företagslivet genom både praktik och sommarjobb. Jag är även tacksam för de fördjupningskurser inom elektronik och teknik, som hjälper mig dagligen i mina studier på universitetet.

tidigare elever:EMMA MAGNUSSON

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste Tekniska industri-programmet och min inriktning på GTG var Underhållstekniker – Elmekanik

GÖR NU:

I mitt nuvarande uppdrag har min roll varit Mechanical Integration Engineer. Det är en roll där man utvecklar koncept-fasen i ett område i bilen, mitt ansvarsområde har varit motorutrymmet.

När man jobbar som Mechanical Integration Engineer så balanserar man de geometriska kraven, samtidigt som man ska kunna uppfylla de resterande krav som finns för att skapa en väl-fungerande bil.

Huvudsakliga områden:

  • Leda möten inom koncept-utveckling och fordonsintegration
  • Utveckla tekniska lösningar i CATIA V5
  • Att balansera geometriska krav med tillhörande lösningar

Mina framtida mål är att plugga, vad jag ska plugga och hur länge är inte bestämt än, men helst något för att styrka kunskapen i de områden som jag är intresserad av idag.

MIN TID PÅ GTG:

GTG har betytt jättemycket för mig! Utan GTG hade jag inte stått där jag står idag.

Tre Saker som jag är mest tacksam för när jag tänker på GTG:

  1. Utlandspraktik på SIEMENS i Graz 2015 inom ramen för Erasmus+
  2. Praktikplatserna – Vilket ledde till jobb
  3. Alla fantastiska lärare/personal

tidigare elever:Elin Niklasson

LÄSTE PÅ GTG:

Högskoleinriktning

GÖR NU:

Jag jobbar på Peab Bygg Bostad som kalkylingenjör.

Det innebär att jag beräknar vad ett bostadsprojekt kommer att kosta, allt från armering i grundkonstruktion till vilka knoppar det ska vara till köksinredningen.

MIN TID PÅ GTG:

GTG ligger mig varmt om hjärtat, jag var inte 100 % engagerad i plugget men har väldigt många fina minnen från lärare och vänner som går över klassgränser och årskullar.

Minns att någon lärare sa: " dividerar du med noll en gång till dör en panda."

En annan lärare försökte få oss att förstå miljöförstöring genom att måla levande/döda älgar?

Fick alltså med mig en del bra verktyg för att klara av högskolestudierna...

När jag fick mitt jobb på Peab ringde HR-chefen och frågade "du har praktiserat på bandet på Volvo ser jag, ska du ha sommarjobb på ett bygge?" Kan därav tacka GTG för att ha banat väg för min anställning.

PS Har fortfarande med mig min Texasräknare jag köpte under min första vecka på GTG.

tidigare elever:OLLE NORDBÄCK

LÄSTE PÅ GTG:

Projektstyrning och ekonomi

GÖR NU:

Jag driver en bolagsgrupp som jag äger tillsammans med min fru. När jag studerade på GTG startade jag mitt första bolag genom Ung Företagsamhet, som vi sedan drev vidare. Sedan dess har mitt intresse för företagande vuxit vidare. Nu har vi bolag inom tankterminals-, vattenrenings- och fastighetsbranschen där vi omsätter ca 100mkr på ett tiotal platser i Sverige.

MIN TID PÅ GTG:

Jag har väldigt många positiva minnen från min tid på GTG, skolan som sådan och alla goa kompisar och lärare. Det är helt klart en tid som formade mig och fick mig att upptäcka vad jag vill här i livet rent professionellt. Senare under högskole- och universitetsstudierna så märkte jag tydligt hur stort försprång vi hade fått gentemot de andra i kurserna. Den breda och omfattande utbildningen korsat med engagerade lärare och elever gjorde att vi lärt oss väldigt mycket och om väldigt många olika saker, samtidigt som vi hade varit ute och testat på arbetslivet på ett helt annat sätt än andra, tack vare praktikperioderna.

Jag är helt övertygad om att GTG hjälpte mig att tidigare hitta vad jag vill ägna mig åt resten av livet, och dessutom gett mig en riktigt bra grund att starta den resan från.

tidigare elever:THERESE NOVAK

LÄSTE PÅ GTG:

Mekatronik på GTG och tog examen 2010

GÖR NU:

Jag flyttade till Österrike 9 månader efter studenten, där pluggade jag maskinteknik och jobbar nu på en stålfirma sedan november 2019. Jag ansvarar för offerter och beställningar för våra kunder och håller koll så att allting funkar i produktionen och att varorna levereras ut i tid.

MIN TID PÅ GTG:

Under min tid på GTG utvecklades jag väldigt mycket. Allt jag minns är bara positivt. Även om dagarna var väldigt långa ibland gick jag i världens bästa klass och hade många coola lärare!

GTG betydde sjukt mycket för mig. Utan GTG hade jag inte varit där jag är idag. Min utlandspraktik i trean ledde mig till Österrike som idag är mitt andra hem.

Tidigare elever:Niklas Nyberg

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Jag är idag Solution Architect på In-Car Digital på Volvo Cars. Organisationen jag tillhör kan i korthet beskrivas som ansvariga för i princip allt användargränssnitt i bilen. Vad vi visar på skärmarna i bilen, dess appar och knappar, internetuppkoppling och så vidare.

I min roll fungerar jag ofta som en slags katalysator för att få till lösningar på utmaningar som kräver att flera delar av organisationen behöver samarbeta. Det blir mycket dialog och samarbete med experter inom respektive område för att få till en balanserad lösning som är bäst ur Volvos perspektiv och inte bara för en enskild del av organisationen. Jag förväntas också titta på hur vi bör utveckla vår produkt framåt för att vara konkurrenskraftiga i en väldigt konkurrensutsatt bransch, som utvecklas med en enorm fart!

MIN TID PÅ GTG:

Som jag nämnde ovan handlar delar av mitt jobb om att se till Volvos bästa. Volvo är stort, och det finns otroligt många perspektiv man måste ta hänsyn till. Ingen klarar nog av att förstå dem alla på egen hand.

Där ger GTG mig en fördel jämfört med de flesta andra, då jag redan som nyanställd hade en förståelse för flera perspektiv som många kollegor med 30 år på företaget inte har, i och med GTGs upplägg med praktik på olika delar av Volvobolagen och inslag i kurser som knyter an till en del av dessa perspektiv. En "vanlig" nybakad Civilingenjör saknar i många fall dessa erfarenheter och infallsvinklar.

För mig personligen har skolan betytt mycket. Jag trivdes så pass bra att jag återvände under ett sabbatsår från Chalmers för att jobba som Jokerlärare. Jag kan verkligen rekommendera skolan och hoppas få många fler GTG-kollegor i framtiden!

Tidigare elever:Mikael Nyberg

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste teknikprogrammet med inriktning mot telematik.

GÖR NU:

Jag jobbar med aktiv säkerhet (mer specifikt kamerasystem) på Volvo Lastvagnar i Lundby.

Utöver detta är jag numera också involverad i ett nystartat företag inom antenntillverkning där jag är med och designar, simulerar och bygger maskinerna för tillverkningen, kan tyvärr inte nämna mer än så om verksamheten pga. sekretess.

MIN TID PÅ GTG:

GTG har för mig varit en stor dörröppnare, både akademiskt och inför arbetslivet. På Chalmers var det vanligt att träffa andra som gått på GTG vilket lätt gav en ett brett nätverk och senare när det var dags att söka jobb ett försprång med tanke på de praktikplatser man haft under studiernas gång.

tidigare elever:Jesper Olsson

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Jag arbetar på Trafikkontoret i Göteborg där jag planerar underhållsarbeten i spårvägsnätet. Nästa gång ni får åka ersättningsbuss istället för spårvagn så är det alltså antagligen mitt fel. Jag är en av fem personer som arbetar med att förvalta nordens största spårvägsnät, varje år görs det över 140 miljoner resor med spårvagnarna. Det är väldigt roligt att få jobba med en så viktig del av vardagen för så många människor.

MIN TID PÅ GTG:

Från mina år på GTG har jag med mig väldigt mycket kunskap och många glada minnen. Kombinationen av en så enormt bred utbildning, både teoretisk och praktisk, samtidigt som vi hade det väldigt roligt i 3 år är svårslagen. Med min examen från GTG hade jag en bra grund för mina fortsatta studier till järnvägsingenjör vid Lunds Tekniska Högskola och sedan vidare ut i arbetslivet.

tidigare elever:GUSTAV PALM

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet.

GÖR NU:

Jag pluggar nu på Chalmers till civilingenjör i Automation och Mekatronik och det där med att "4 år som ger dig försprång" är inte bara något som står på hemsidan. Som student på Chalmers kan jag verkligen intyga att åren på GTG faktiskt ger försprång. Under mina år på GTG utvecklade jag ett stort intresse för entreprenörskap och innovationer, vilket jag idag håller på med mycket vid sidan av mina studier.

MIN TID PÅ GTG:

GTG gav mig förutsättningarna i olika projekt bla Ung företagsamhet och tekniktävlingen Blixtlåset att få följa mina intressen och samtidigt sätta kunskapen vi lärde oss till användning. Dessutom hade jag väldigt kul både med att träffa många nya vänner som jag än idag är nära vän med och möjligheten till att få praktisera på många olika spännande arbetsplatser. Något som jag alltid kommer minnas var min utlandspraktik i Spaniens huvudstad Madrid tillsammans med min gode vän Albin. Det var en otrolig erfarenhet som jag kommer ta med mig långt fram i livet.

tidigare elever:JESSICA RÄIHÄ

LÄSTE PÅ GTG:

Ekonomi och projektstyrning

GÖR NU:

Jag jobbar på Microsoft som Partner Technology Strategist- för ISVer (Independent Software Vendors). Det innebär att jag guidar startups/partners till att utveckla på Azure (Microsofts molnplatform). Syftet är att hjälpa dem att bygga skalbara och globala lösningar som skapar affärsvärde i nya marknader. Varje dag ser olika ut men en gemensam nämnare är att jag jobbar mycket med att förtydliga, visionera och förbättra digitala lösningar både från ett tekniskt perspektiv men också med fokus på affärsnytta hos våra partners. Den digitala utvecklingen rör sig fort framåt så det är väldigt mycket fokus på digitalisering och att dra nytta av ny teknik.

MIN TID PÅ GTG:

GTG gav mig stora möjligheter att utvecklas och ta mig an problem. Jag minns fortfarande att det var mycket studier men samtidigt att det anpassades efter varje individs förmåga. Jag har dagligen nytta av den problemlösningsförmåga som GTG hjälpte mig att utveckla men även förmågan att hantera mycket information och hitta det som är relevant för att få resultat. Jag tror också man har stor fördel av att få lära sig mycket om teknik redan på gymnasiet eftersom det bara blir en viktigare del i samhället och på arbetsmarknaden.

Förutom utvecklade förmågor så fick jag vänner som jag än idag har kontakt med (en är en av mina bästa vänner). Det var tre roliga år med mycket aktiviteter förutom studier såsom både praktik som gav erfarenhet gällande arbetslivet tidigt, samt tjejdagar som tog hand om temat med få tjejer inom Tech. Två saker som sticker ut är UF-året, då vi under ett år jobbade med Reminder UF och fick delta på olika tävlingar runt om i landet och även de veckorna jag var på praktik i Spanien.

En stor sak jag har med mig om jag ska sammanfatta är att hårt jobb lönar sig alltid.

tidigare elever:Eric Stranne

LÄSTE PÅ GTG:

Jag läste den högskoleförberedande linjen och valde Design i årskurs 3

GÖR NU:

Idag jobbar jag på Internationella Bilsportförbundet FIA i Genève, samma förbund som sanktionerar bl.a. Formel 1, och min titel är Project Officer – Digital Motor Sport. Jag jobbar med E-sport och racingsimulatorer (racingspel) där jag agerar som rådgivare/expert inom ämnet. Förbundet vill plocka in denna aktivitet som en sportgren i framtiden och sanktionera tävlingar, vilket exempelvis innebär att vi i framtiden kan se officiella världsmästerskap i denna typ av spel. Jag hjälper till att se till att allting utformas på ett sätt som funkar för bl.a. spelutvecklare, arrangörer och tävlande.

MIN TID PÅ GTG:

Det jag minns framförallt är hur bra lärarna var. Det var verkligen skönt att känna att lärarna genuint ville stötta oss elever och att de fanns där för att hjälpa oss göra bra ifrån oss och prestera bra. Tiden på GTG var även väldigt bra då skolgången blandades med integration i arbetslivet och man fick chans att prova olika arbetsplatser genom både sommarjobb och praktik.

Tidigare elever:Caroline Svensson

LÄSTE PÅ GTG:

Industriteknik med inriktning teknisk design år 3.

GÖR NU:

Efter studenten började jag jobba på Volvo Cars. Där var jag först konstruktör och hjälpte till att designa huvlås på kommande bilar. Efter några månader bytte jag och blev istället GDL för kvalitet, med andra ord uppdragsledare för kvalitetsproblem. Det gjorde jag i 2,5 år innan jag bestämde mig för att gå tillbaka till skolbänken och det är där jag är nu. Jag studerar till Utvecklingsingenjör på högskolan i Halmstad. Utvecklingsingenjörs programmet är en väldigt bred ingenjörs linje som går väldigt mycket i linje vad man läser på GTG. Vi läser allt från CAD, industriell ekonomi och projektledning.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns GTG som en rolig tid. Stundtals tungt pluggande men det uppvägdes av de positiva sakerna. För min egen del tyckte jag GTGirls bidrog mycket till att jag har positiva minnen från gymnasietiden. Vi hade väldigt bra sammanhållning på skolan. Eftersom den inte är så stor så man har möjlighet att lära känna alla.

GTG gav mig mer än bara en bra utbildning och bra vänner, det gav mig en fot in på arbetsmarknaden och arbetslivserfarenhet.

tidigare elever:Ellinor Wennberg

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Efter studenten på GTG läste jag kemiteknik på Chalmers där jag även fortsatte med en master i lärande och ledarskap, en kombinationsexamen både som civilingenjör och ämneslärare. Jag arbetar idag som gymnasielärare i kemi och matematik. Ett utvecklande arbete där ingen dag är den andra lik. Sättet att undervisa varierar från både teoretiskt till praktiskt och det gäller att hitta ett sätt som fungerar för alla typer av människor.

MIN TID PÅ GTG:

Ett av de första minnena från min tid på GTG var att mina mentorer berättade att vi skulle ha många presentationer, det var något som GTG gjorde för alla deltagare. Vi skulle bli väldigt vana vid det och även utvecklas i presentationsteknik. När 6 veckor hade gått på gymnasietiden hade vi redan haft en handfull redovisningar. Det har det gett mig stor fördel i mitt studieliv likaså i mitt yrkesliv.

GTG gav mig förutom en bred kompetens även många minnen, vi byggde till exempel torn av sugrör för att utveckla kunskapen i konstruktion, problemlösning och samarbete, men det gav oss många skratt även när tornet välte precis innan bedömningen och vi kom på en stabil sista plats. Hade säkert kunnat rabbla på i timmar om hur bra min gymnasietid var. Men vi får sammanfatta det med att en gång en GTG:are alltid en GTG:are.

tidigare elever:Micaela Institoris

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Jag arbetar idag på ett tillverkande bolag inom fordonsindustrin med ca. 60 anställda. Vi utvecklar och tillverkar brandbilar framförallt till den svenska och norska marknaden. Kortfattat innebär mitt uppdrag att vara en genuin, motiverande ledare och skapa de rätta förutsättningarna för att både medarbetare och bolaget i sin helhet skall må bra och växa, både på kort och lång sikt.

MIN TID PÅ GTG:

GTG gav mig en utmärkt språngbräda för fortsätta tekniska studier och ett ovärderligt nätverk av vänner och kontakter som jag kommer att ha med mig hela livet. Som ett exempel lärde jag känna en person som under min tid på GTG blev min mentor. Den personen har därefter stöttat mig genom hela min karriär och är fortsatt min mentor än idag.

tidigare elever:Elin Hagström

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag jobbar jag som montör på Volvo Lastvagnar i Tuve och har gjort det sedan jag tog studenten. Det är ett fysiskt och krävande jobb, men är riktigt kul med rätt inställning och rätt arbetskollegor. Arbetsuppgifterna är ofta ensidiga, men dagarna skiljer sig alltid åt och det finns ofta möjlighet att testa på nya uppgifter

MIN TID PÅ GTG:

GTG har haft väldigt stor betydelse för mig och det är mycket tack vare skolan som jag jobbar med det jag gör idag. Framförallt har praktiken gett mig möjlighet att testa på montörsyrket sen innan och gett mig en inblick i hur det är och ser ut i Volvos fabriker. Men jag har även haft användning av många kurser jag läst som jag sen kunnat ta med mig ut i arbetet. Det har gett mig en uppfattning om vad som sker runt omkring självaste monteringen i fabriken och även gett mig möjlighet att förbättra arbetet på min avdelning

tidigare elever:Annelie Justesen Hultberg

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag jobbar jag som DSM ledare på Volvo Group design. Mitt arbete går ut på att planera och ansvara över alla DSM leveranser som vi gör från designavdelningen. Med DSM menar jag alla digitala ytmodller som visar hur produkten kommer att se ut när den utvecklas samt när den till slut blir klar för produktion.

MIN TID PÅ GTG:

Det jag minns mest av GTG var att alla var så engagerade. Lärare samt elever. Lärarna var fantastiska och det var kul att ha så mycket praktik.

Praktiken hjälpte mig att veta vad jag skulle fortsätta med efter studenten så det har varit otroligt värdefullt för mig. Jag hade inte jobbar med det jag gör om det inte vore för GTG.

tidigare elever:Albin Mellin

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Direkt efter studierna pluggade jag tre år på Högskolan Väst med inriktning Media och Kommunikation. Därefter hoppade jag på chansen att extrajobba för MAC Cosmetics. Efter ca. ett år inom företaget blev jag befordrad och arbetar idag som Retail Manager.

Mina dagar består av att sminka kunder, jobba med schema, budgetering och andra administrativa uppgifter. Samt att ha ett övergripande ansvar för min disk och personal.

MIN TID PÅ GTG:

Trots att jag inte valde att gå en industriteknisk bana efter gymnasiet, så känner jag att GTG har hjälpt mig när det kommer till att strukturera och utföra en arbetsuppgift. Vare sig det gäller administrativt eller i kommunikation med kollegor eller kund. Det jag främst tar med mig är kommunikationskurserna och företagskurserna. De har hjälpt mig otroligt mycket i det yrke jag har idag. Även om det inte var så mycket smink involverat i dem.

Bild och form kursen var också en stor bidragande faktor till att jag hamnade där jag är idag. Jag arbetar dagligen med färger, matcha hudtoner, hitta det perfekta läppstiften - vad det än kan vara. Bild och form kursen gick igenom mycket färglära och hur färger kompletterar/kontrasterar varandra. Något som är mycket bra att kunna inom makeup yrket.

Det jag minns mest från mina tre år är ändå alla fantastiska lärare som hela tiden fanns där när man behövde hjälp eller stöd. Oavsett vad det gällde.

tidigare elever:Louise Andersson

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag pluggar jag mitt sista år på civilingenjörsprogrammet med inriktning elektroteknik med masterinriktning trådlös teknik, fotonik och rymdteknik. Mina första 3 år bestod mestadels av matematik och elektronik. I min master har fokuset legat på elektromagnetism, mikrovågor och en bas inom rymdteknik som då handlade om bl.a. var man kan placera satelliter.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns GTG som en skola som öppnar upp för väldigt mycket möjligheter ifall du lägger manken till. GTG har gett mig kunskap som inte många andra får på andra gymnasium då skolan har en stark koppling till industrin. Jag fick tillgång till verktyg som jag annars inte hade kommit i kontakt med. Miljön på skolan är gemytlig, där lärarna och eleverna fick goda relationer sinsemellan.

tidigare elever:Alexandra Thoresen

LÄSTE PÅ GTG:

Teknikprogrammet

GÖR NU:

Idag jobbar jag som planerings ansvarig för alla underhållsaktiviteter i Karossfabriken på Volvo Cars i Torslanda. Det innebär att jag planerar vad alla underhållstekniker ska göra under veckan och helger. Tex. Reparationer och annan service. Detta koordinerar jag ihop med aktiviteter som leverantörer ska utföra exempelvis Projektreleterade förändringar.

Samma sak gäller när det vankas juluppehåll eller semester! Då är de många som vill passa på att skruva med maskinen. Då gäller de verkligen att se till att alla ser samma sak och att vi kan samsas! Så om något ska fixas med maskinen i Karossfabriken så går de oftast via mig kan man enkelt säga.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns GTG med värme, det var en väldigt rolig men också en tuff tid. Men alla i klassen "satt i samma båt" så man hjälptes åt och man gav varandra pepp. Vilket gjorde att man fick fina vänner. Några varar fortsatt idag!

Som en förberedelse för livet, så har GTG kort sagt varit grymt! Tror aldrig jag hade varit så bekväm att prata inför folk om de inte vore för skolan. Men ett extra kärt minne är praktiken i Gent som jag hade tillsammans med 7st andra i min klass. Vi hade superroligt i 2,5 månad! Med praktik och annat roligt!

tidigare elever:Micael Wigerud

LÄSTE PÅ GTG:

Läste Naturteknisk

GÖR NU:

Efter att tagit en paus i karriären och lämnat storbolaget för att förverkliga några äventyrsdrömmar så driver jag idag två olika företag. NSC Sweden där vi har tekniska konsulter på Volvo och de andra fordonsbolagen i regionen. Det är ett litet härligt team som arbetar på eftermarknaden eller på vårt andra affärsområde som är rena digitala utvecklarroller. Min roll som VD är varierande och innehåller båda sälj, entreprenörskap och ledarskap. Roligt att vara tillbaka mer på Volvo och i gamla GTG minnen. Parallellt driver jag också Volition Studios där vi föreläser och utbildar i medvetet ledarskap och Mindfulness samt inspirerar människor att våga följa sina drömmar med podden Våga Mera.

MIN TID PÅ GTG:

Minns framförallt våra obotligt optimistiska framtidstro. Från stolarna på studietorget var allt möjligt! Det var en riktigt bra energi med både lärare och elever. Den starka kopplingen till Volvo och att vara nära ett riktigt arbete la grunden för mer erfarenheter än vad man då förstod.

Har haft väldigt stor nytta av praktiken och kunskapen som vi fick av att arbeta på många olika arbetsplatser och arbetslag. Både av att arbeta på Line i TC och projektjobb på R&D. Att snabbt kunna komma in i en arbetsgrupp och förstå ett arbete oavsett vad det innebär har varit stor fördel i mina olika chefsuppdrag. Lärarna och skolan var tidiga att arbete med projekt och agilt innan ens ordet agilt var uppfunnet.