Skip to content

Melk­er tävlar  Yrkes-SM i  automationsteknik

Publicerad: 2024-04-15:

I näs­ta vec­ka avgörs Yrkes-SM i Karl­stad — en tävling vars syfte är att öka intres­set och stär­ka rekry­terin­gen till yrke­sut­bild­ningar. En av alla delt­a­gare är Melk­er Ols­son i klass Trygge som tävlar i automa­tion­teknik som är ett av 60 yrken i tävlingen.

Kvaltävlingen resulterade i en finalbiljett

Melker kvalade till tävlingen genom ett prov med kryssfrågor inom olika områden såsom sensorer, datatyper och olika material samt en programmeringsuppgift där han skulle skapa en kod i valfritt program för en funktionsbeskrivning.

Just nu tränar Melker inför tävlingen. På skolan finns stationer likt de han kommer att tävla på, vilka han har övar att plocka isär, montera ihop och programmera. Han läser även på på hur olika saker i TIA fungerar. Dessutom får han coaching av Max Toth, tidigare elev som själv tog SM-guld i automationteknik för ett par år sedan.

Det känns jätteroligt och spännande att få delta på Yrkes-SM och representera skolan i finalen, men även få möjlighet att knyta nya kontakter.

– Melker Olsson

Flera delar bedöms under tävlingen

Under själva tävlingen bygger man upp en liten maskin med cylindrar, ventiler och givare. När maskinen är byggd programmerar man PLC:n så att maskinen får rätt funktion och kan utföra det man vill, till exempel att sortera artiklar efter färg, sätta på ett lock eller flytta saker. Arbetet bedöms efter funktion, utseende, följd standard och tid av flera domare.

Tävlingsupplägget är att deltagarna under de två första dagarna gör en större uppgift under sex timmar för att sista dagen avsluta med en mindre uppgift följt av prisceremoni på eftermiddagen.

En månad kvar till studenten

Efter Yrkes-SM har Melker knappt en månad kvar av sin gymnasietid på GTG. Han tycker sina tre år på skolan har varit lärorika och givande, men samtidigt ganska tuffa. Efter examen är planen att läsa till civilingenjör på Chalmers med inriktning på automation och mekatronik.

På fritiden brukar Melker gå till gymmet, umgås med kompisar och spela dataspel.

Vi önskar Melker stort lycka till i SM-finalen!

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM 2024 går av stapeln 23-25 april på Tingvalla Sportcenter i Karlstad och lockar tävlande från Sveriges alla hörn. Under tävlingsdagarna gör hundratals ungdomar upp om medaljer i 60 olika yrken, men även om platser till Yrkeslandslaget. De bästa av de bästa får nämligen representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Läs mer om Yrkes-SM

Kontakta Cong Vo för mer information

Foto av Cong Vo