Skip to content

Max tävlar på Yrkes-SM

Publicerad: 2022-05-10:

I veck­an avgörs Yrkes-SM i Växjö — en tävling vars syfte är att öka intres­set och stär­ka rekry­terin­gen till yrke­sut­bild­ningar. En av alla delt­a­gare är Max Toth i klass Tethys som tävlar i automa­tion­steknik som är ett av 30 yrken i tävlingen. 

Tävlande från hela Sverige

Yrkes-SM 2022 går av stapeln 10-12 maj i Arenastaden i Växjö och lockar tävlande från Sveriges alla hörn. Under tävlingsdagarna gör hundratals ungdomar upp om medaljer i 30 olika yrken, men även om platser till Yrkeslandslaget. De bästa av de bästa får nämligen representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Läs mer om Yrkes-SM

Digital kvaltävling

Max kvalade till tävlingen genom ett digitalt prov och en programmeringsuppgift som resulterade i en 14:e placering i Sverige och en plats på Yrkes-SM.

Tränat och fått coachning

Max har tränat en hel del inför tävlingen. På skolan finns stationer likt de man tävlar på, vilka han har övat att plocka isär, montera ihop och programmera. Han har dessutom fått coaching av Adrian Bentland, tidigare elev och lärare på skolan, och som själv varit en del av Yrkeslandslaget och representerat Sverige på VM och EM.

Det jag gillar mest med automation är att koppla elen och bygga maskinen. Att lösa problem helt enkelt!

– Max Toth

Flera delar som bedöms

Under själva tävlingen bygger man upp en liten maskin med cylindrar, ventiler och givare. När maskinen är byggd programmerar man PLC:n så att maskinen får rätt funktion och kan utföra det man vill, till exempel att sortera artiklar efter färg, sätta på ett lock eller flytta saker. Arbetet bedöms efter funktion, utseende, följd standard och tid av flera domare.

Max mål med tävlingen är att ha roligt och att lära sig mer. Vad resultatet blir får vi veta först på torsdag. Vi på GTG önskar honom ett stort lycka till i tävlingarna!

En månad kvar till studenten

Efter Yrkes-SM har Max knappt en månad kvar av sin gymnasietid på GTG. Han tycker det känns lite sorligt att lämna skolan men att det samtidigt ska bli skönt och han ser fram emot ett roligt studentfirande.

Kontakta Lena Hammersberg för mer information

Foto av Lena Hammersberg