Skip to content

Vidar Engström ska  tävla SM-final  i fysik

Publicerad: 2024-02-28:

Vi är oer­hört stol­ta att Vidar Engström i T2a har knip­it en SM-finalplats i Inter­na­tion­al Young Physi­cists Tour­na­ment (IYPT). Finalen äger rum i Malmö 22 – 24 mars och självk­lart håller vi tum­mar­na ✊ för Vidar i tävlingen. 

Matematiken blir roligare genom fysiken

Vidar går andra året på teknikprogrammet och läser fördjupningen design och produktutveckling. Han tycker fysik är intressant för att det beskriver nästan allt i verkligheten, dessutom får matematiken större verklighetsförankring i fysiken och det är kul.

Att komma till final känns väldigt kul men samtidigt väldigt nervöst. Innan jag gick vidare fanns inte pressen på samma sätt som nu, men den motiverar mig att göra en ännu bättre insats.

– Vidar Engström

Lösa ett fysikaliskt problem

Under kvaltävlingen fick Vidar välja ett fysikaliskt problem som han med hjälp av egna experiment skulle komma fram till en lösning eller slutsats för. I finalen ska han presentera sina slutsatser och debattera med de andra tävlande.

SM-finalen äger rum i Malmö i slutet av mars och fram till dess kommer han med stöd av skolans lärare Cong fortsätta jobba med sina experiment för att komma på den bästa slutsatsen att presentera.

Uppmanar fler att tävla

Vidar uppmanar sina skolkompisar att ställa upp i tävlingar, speciellt om man har ett intresse för ett specifikt ämne. Det finns ju tävlingar i både matematik, fysik, automation, CAD, programmering m.m. och man behöver inte kunna allt, bara man har ett intresse och engagemang för ämnet.

Hittills under min tid på GTG har jag lärt mig massor av nya grejer, inom fysik men även en massa andra ämnen som kommer att gynna mig i framtiden. Men allra främst har jag lärt känna en massa fantastiska människor.

– Vidar Engström

Tävlar om en plats i Team Sweden

De fem elever som presterar bäst i finalen kommer bilda Team Sweden som tävlar vidare tillsammans i Österrike och Ungern under året.

Vi önskar Vidar stort lycka till i SM-finalen!

International Young Physicists’ Tournament

Fysiktävling som riktar sig till elever på gymnasiet och startades i mitten av 80-talet och finns nu i över 30 länder. Tävlingen främjar deltagarnas färdigheter som experimentell problemlösning, kreativitet, samarbete och kommunikation: färdigheter som är behövs för framtiden!

Läs mer om tävlingen

Kontakta Cong Vo för mer information

Foto av Cong Vo