Skip to content

Fyra elever i  klass Japetus  praktiserar  på Vol­vo Cars  Acad­e­my i Gent

Publicerad: 2022-02-14:

Var­je år får cir­ka 35 elever i årskurs tre möj­lighet att prak­tis­era utom­lands. Gent är den stad vi skickar flest ung­do­mar till och där har både Vol­vo Cars och Vol­vo Trucks fab­rik­er. Just nu prak­tis­er­ar Erik Bör­jes­son, Olivia Nyrén, Lovisa Åker­ström och Emma Hed­gren i klass Jape­tus på Vol­vo Cars Acad­e­my som lig­ger i utkan­ten av staden. 

Nio veckor lång praktikperiod

Strax efter årsskiftet var det dags för klass Japetus att gå ut på sin sista APL-period. För eleverna Erik, Olivia, Lovisa och Emma gick flyget till Belgiens tredje största stad Gent och praktikplatsen Volvo Cars Academy.

De beskriver praktikplatsen som internationell, vilket ger dem alla ett bra tillfälle att utveckla sin engelska men även skapa goda kontakter inför framtiden. Handledaren heter Steven Van Poucke och sägs vara väldigt hjälpsam och snäll.

Bor tillsammans i en lägenhet

Att leva och bo själv i ett annat land och att planera ekonomi, transport och fritidsaktiviteter är både lärorikt och roligt. Lovisa och Erik brukar besöka gymmet medan Olivia och Emma promenerar och utforskar stadens omgivningar efter arbetsdagen.

Lägenheten de delar ligger centralt och det finns mycket att se och utforska i staden. På kvällarna brukar de laga mat tillsammans och en liten tradition är att se en film ihop varje kväll.

Vi har upplevt allt från Belgiska våfflor till museum och shopping och i planeringen ligger även att besöka slottet i Gent och att resa till Paris över en helg.

– Emma Hedgren

Tillbaka i skolan i mitten av mars

Samtidigt som kvartetten är i Gent befinner sig klasskamraterna Gustav Forssell, Oliver Sarac och Filip Skoglund sig i Spaniens huvudstad Madrid där de praktiserar hos Volvo Cars under nio veckor. Ungdomarna är tillbaka i skolbänken i mitten av mars och därefter väntar ett par månader med lektioner, prov och inlämningar innan det nalkas examen i juni.

BEVILJADE MEDEL FRÅN ERASMUS+

Det är tack vare beviljade medel från Universitets- och högskolerådets (UHR) program Erasmus+ som denna möjlighet kan ges. GTG är ackrediterade hos UHR sedan 2016 och har genom programmet samarbeten med ett tjugotal företag, skolor och organisationer runt om i Europa. Det är dit vi sänder både elever på praktik och medarbetare på jobbskuggning, men vi driver även ett flertal innovations- och förbättringsprojekt tillsammans.

Frågor?

Vill du veta mer om vårt inter­na­tio­na­li­se­rings­arbete är du välkommen att kontakta Josefine Larsson.

Josefine Larsson
Manager Inter­na­tional Relations
josefine.​larsson@​gtc.​com
+46 708 – 58 19 77