I slutet av januari ställde fyra av våra elever upp i kvaltävlingen till Wallenbergs fysikpris — en tävling för ungdomar i årskurs två och tre på teknik- eller naturvetenskapliga programmet. Nästan 500 elever från 65 olika skolor i Sverige deltog och vidare till final tog sig Hugo Nylander i klass Trygge. Grattis!
Är nyfiken och gillar problemlösning
Hugo går sista året på teknikprogrammet och läser fördjupningen automation. Han gillar fysik som ämne eftersom det beskriver världen runt om oss och han menar att fysiken nästan alltid kan svara på frågor som börjar med hur, vad eller varför - typen av frågor han alltid ställt till föräldrar, Google eller sig själv. Hugo är nyfiken och gillar problemlösning!
– Hugo NylanderFör mig handlar fysik om förståelse; förståelse för hur saker hänger ihop, varför det sker och vad det innebär. Det gillar jag!
Överraskad och glad över finalplatsen
Att ställa upp i tävlingen var mest en rolig grej och nu uppmanar Hugo alla sina skolkamrater att våga testa nästa år. Vem vet, tävlingsaspekten gör kanske fysik roligare även för dig?
Själva kvaltävlingen bestod av sex uppgifter som gjordes individuellt under fem timmar. Han trodde inte att det gick riktigt så bra som det faktiskt gjorde eftersom flera uppgifter var väldigt svåra. Därför blev han både överraskad och glad när fysikläraren Cong meddelade att han hade gått till final i tävlingen.
– Hugo NylanderJag gillar att fysik inte är ett traditionellt pluggämne där man bara ska lära in en massa fakta, det är jag nämligen väldigt dålig på.
Finalen äger rum i Göteborg och Tallin
Finalen sker i två delar. Under den första laborativa delen som äger rum på Chalmers i mars ska de tävlande planera och utföra tre experiment under tre dagar. Den andra delen äger rum i Estlands huvudstad Tallin i april och då är uppgifterna likt de i kvalet, men mycket svårare.
Hugo berättar att under finalen kan det komma delar som inte ingår i fysikkurserna i Sverige. Han kommer därför fram till tävlingarna arbeta med en annan bok och repetera vissa delar tillsammans med sin fysiklärare Cong. Dessutom behöver han lära sig många formler eftersom man inte får ha formelsamlingen med under finalen.
I juni tar Hugo studenten och åren på GTG beskriver han som både roliga och lärorika med riktigt bra kompisar och lärare. Efter examen är siktet inställt på att plugga vidare till civilingenjör, antingen maskinteknik på Chalmers eller farkostteknik på KTH. Låter spännande och roligt för en person som är nyfiken och gillar problemlösning.
Lycka till under finaltävlingarna, Hugo!
Svensk uttagning till fysikolympiaden:Wallenbergs fysikpris
Fysiktävling som riktar sig till elever i årskurs två och tre på teknik- eller naturvetenskapliga programmet. Tävlingen anordnas av Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.
Kontakta Cong Vo för mer information
- Namn: Cong Vo
Titel:Lärare i matematik & fysik - E-post: cong.vo@gtg.se
- Telefon: 0708-58 19 30