Skip to content

Grat­tis Max  till SM-guldet

Publicerad: 2022-05-24:

10 – 12 maj avgjordes Yrkes-SM i Växjö — en tävling vars syfte är att öka intres­set och stär­ka rekry­terin­gen till yrke­sut­bild­ningar. Vi är oer­hört stol­ta att Max Toth i klass Tethys kam­made hem guldet i automationsteknik. 

En tävling under tre dagar

Tävlingen gick ut på bygga upp en station med cylindrar, ventiler och givare, vilket gjordes de två första dagarna. Sista dagen var det en problemslösningtävling samt en optimerinsguppgift där man skulle få stationen att gå så fort som möjligt. Arbetet bedömdes utefter funktion, utseende, följd standard och tid av flera domare.

Max tyckte första byggdagen gick allra bäst. Han var den enda som hade full funktion på sin station. Andra dagen var mer jämn och de flesta tävlande blev klara med funktionen.

Det roligaste med Yrkes-SM var att umgås med alla andra tävlande på eftermiddagarna.

– Max Toth

Firade med tårta och kakor

Max beskriver tävlingen som väldigt rolig och att det var ett gott gäng som tävlande. Han tyckte det var lite pirrigt att springa upp på scen när de ropade upp hans namn som vinnare, samtidigt som det var superkul såklart.

Guldet firade han genom att ta med tårta och kakor till praktikplatsen och han ser själva vinsten som en rolig erfarenhet och bra grej att skriva på sitt CV.

En plats i yrkeslandslaget

Vinsten innebär att Max har en plats i yrkeslandslaget med möjlighet att representera Sverige på EM och VM. En första planering inför EM kommer att påbörjas efter sommaren.

I juni tar Max examen från GTG och tanken är att han ska jobba med automation något år innan han börjar studera vidare på högskola. Hans tips till elever som också vill tävla på Yrkes-SM är att träna på skolans stationer och lära känna utrustningen.

Yrkeslandslaget

Än en gång säger vi stort grattis till guldet och önskar Max lycka till i framtiden!

Kontakta Lena Hammersberg för mer information

Foto av Lena Hammersberg