Skip to content

Blixtlåset regionfinal  Väst

Publicerad: 2023-03-31:

Fredag 31 mars stod vi som arrangör av Blixtlåset region­fi­nal Väst som i år ägde rum på Veras gräs­mat­ta på Chalmers. Totalt del­tog 14 lag från tre oli­ka skolor i Göteborgsregionen. 

Svenska gymnasiemästerskapet för uppfinnare

Kort och gott kan man säga att Blixtlåset är svenska gymnasiemästerskapet för uppfinnare. Tävlingen äger först rum på regional nivå för att sedan avgöras i en riksfinal. Blixtlåsets syfte är att främja till tekniskt och kreativt tänkande samt stimulera till en karriär inom det tekniska området och lockar varje år över 2000 deltagare från Sveriges alla hörn.

Mässa och presentation

Varje lag fick möjlighet att visa upp sin idé på en mässa där juryn och gäster fick möjlighet att känna och testa produkterna men även ställa frågor. Vidare höll alla lagen väl genomarbetade presentationer inför en av dagens två jurygrupper.

Juryn

Tävlingen bedömdes av en jury som tittade på flertalet områden, däribland om uppfinningen är utvecklad till en fungerade prototyp eller idé, dess originalitet och idéhöjd eller om den har marknadspotential. Tack alla jurymedlemmar för ert engagemang!

  • Helene Stensson, Teknikcollege
  • Oskar Falk, Novo Energy
  • Sandra Baumgartner, Diadrom
  • Madeleine Wahlberg, Chalmers
  • Gustav Palm, Chalmers
  • Günter Sand, GTG

Resultat topp 3

De tre högst placerade lagen kvalificerade sig direkt till den stora riksfinalen som går av stapeln i Stockholm i början av maj. Dessutom fick de motta diplom och en prissumma på 3000 kr, 2000 kr respektive 1000 kr. Grattis till er alla och lycka till i finalen!

  1. Multi Item, Polhemsgymnasiet
  2. Alarmband, Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan
  3. Safe on board, Polhemsgymnasiet
1:a plats: Multi Item
2:a plats: Alarmband
3:e plats: Safe on board

Samarbete mellan Teknikcollege och industriföretag

Blixtlåset är ett samarbete mellan Teknikcollege, flera industriföretag och ett antal gymnasieskolor runt om i landet. Tävlingen är en mötesplats för alla gymnasieskolor som vill satsa på lärande samt kreativa och utvecklande projekt.

Läs mer om tävlingen

Kontakta Joel Pettersson för mer information

Foto av Joel Pettersson