Skip to content

Elever berät­tar

Möt några av våra tidi­gare elever som gått teknikpro­gram­met. De job­bar bland annat som ingen­jör­er, utveck­lare eller stud­er­ar på teknisk högsko­la. Vis­sa blev inspir­erade av sina förd­jup­ningar och job­bar idag med design eller film­pro­duk­tion, andra blev inspir­erade till att fors­ka biofysik.

Annie Abrahamsson

GÖR NU:

Idag pluggar jag ett civilingenjörsprogram på Chalmers Tekniska Högskola som heter Medicinteknik. Utbildningen sammanför det bästa av två världar, medicin och teknik till ett ingenjörskap. Det handlar om att utveckla och förbättra framtidens hälsa med alla dess utmaningar genom teknik och artificiell intelligens.

MIN TID PÅ GTG:

Tre år på GTG ger försprång och inte bara studiemässigt. Jag är väldigt tacksam för möjligheten att få utmanas på det sättet som jag gjorde på GTG. Jag växte och utvecklades mycket som människa under mina tre år på skolan. Alla möjligheterna (UF, praktik, utökat program mm.) kommer jag alltid hålla kärt och minnas.

Albin Mellin

GÖR NU:

Direkt efter studierna pluggade jag tre år på Högskolan Väst med inriktning Media och Kommunikation. Därefter hoppade jag på chansen att extrajobba för MAC Cosmetics. Efter ca. ett år inom företaget blev jag befordrad och arbetar idag som Retail Manager.

Mina dagar består av att sminka kunder, jobba med schema, budgetering och andra administrativa uppgifter. Samt att ha ett övergripande ansvar för min disk och personal.

MIN TID PÅ GTG:

Trots att jag inte valde att gå en industriteknisk bana efter gymnasiet, så känner jag att GTG har hjälpt mig när det kommer till att strukturera och utföra en arbetsuppgift. Vare sig det gäller administrativt eller i kommunikation med kollegor eller kund. Det jag främst tar med mig är kommunikationskurserna och företagskurserna. De har hjälpt mig otroligt mycket i det yrke jag har idag. Även om det inte var så mycket smink involverat i dem.

Bild och form kursen var också en stor bidragande faktor till att jag hamnade där jag är idag. Jag arbetar dagligen med färger, matcha hudtoner, hitta det perfekta läppstiften - vad det än kan vara. Bild och form kursen gick igenom mycket färglära och hur färger kompletterar/kontrasterar varandra. Något som är mycket bra att kunna inom makeup yrket.

Det jag minns mest från mina tre år är ändå alla fantastiska lärare som hela tiden fanns där när man behövde hjälp eller stöd. Oavsett vad det gällde.

ANNELIE JUSTESEN HULTBERG

GÖR NU:

Idag jobbar jag som DSM ledare på Volvo Group design. Mitt arbete går ut på att planera och ansvara över alla DSM leveranser som vi gör från designavdelningen. Med DSM menar jag alla digitala ytmodller som visar hur produkten kommer att se ut när den utvecklas samt när den till slut blir klar för produktion.

MIN TID PÅ GTG:

Det jag minns mest av GTG var att alla var så engagerade. Lärare samt elever. Lärarna var fantastiska och det var kul att ha så mycket praktik.

Praktiken hjälpte mig att veta vad jag skulle fortsätta med efter studenten så det har varit otroligt värdefullt för mig. Jag hade inte jobbar med det jag gör om det inte vore för GTG.

Louise Andersson

GÖR NU:

Idag pluggar jag mitt sista år på civilingenjörsprogrammet med inriktning elektroteknik med masterinriktning trådlös teknik, fotonik och rymdteknik. Mina första 3 år bestod mestadels av matematik och elektronik. I min master har fokuset legat på elektromagnetism, mikrovågor och en bas inom rymdteknik som då handlade om bl.a. var man kan placera satelliter.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns GTG som en skola som öppnar upp för väldigt mycket möjligheter ifall du lägger manken till. GTG har gett mig kunskap som inte många andra får på andra gymnasium då skolan har en stark koppling till industrin. Jag fick tillgång till verktyg som jag annars inte hade kommit i kontakt med. Miljön på skolan är gemytlig, där lärarna och eleverna fick goda relationer sinsemellan.

Ellinor Wennberg

GÖR NU:

Efter studenten på GTG läste jag kemiteknik på Chalmers där jag även fortsatte med en master i lärande och ledarskap, en kombinationsexamen både som civilingenjör och ämneslärare. Jag arbetar idag som gymnasielärare i kemi och matematik. Ett utvecklande arbete där ingen dag är den andra lik. Sättet att undervisa varierar från både teoretiskt till praktiskt och det gäller att hitta ett sätt som fungerar för alla typer av människor.

MIN TID PÅ GTG:

Ett av de första minnena från min tid på GTG var att mina mentorer berättade att vi skulle ha många presentationer, det var något som GTG gjorde för alla deltagare. Vi skulle bli väldigt vana vid det och även utvecklas i presentationsteknik. När 6 veckor hade gått på gymnasietiden hade vi redan haft en handfull redovisningar. Det har det gett mig stor fördel i mitt studieliv likaså i mitt yrkesliv.

GTG gav mig förutom en bred kompetens även många minnen, vi byggde till exempel torn av sugrör för att utveckla kunskapen i konstruktion, problemlösning och samarbete, men det gav oss många skratt även när tornet välte precis innan bedömningen och vi kom på en stabil sista plats. Hade säkert kunnat rabbla på i timmar om hur bra min gymnasietid var. Men vi får sammanfatta det med att en gång en GTG:are alltid en GTG:are.

Alexsandra Thoresen

Läste teknikprogrammet och går nu Digitaliseringsledare smart industri som är en vidareutbildning på Göteborgs Tekniska College.

GÖR NU:

Idag jobbar jag som planerings ansvarig för alla underhållsaktiviteter i Karossfabriken på Volvo Cars i Torslanda. Det innebär att jag planerar vad alla underhållstekniker ska göra under veckan och helger. Tex. Reparationer och annan service. Detta koordinerar jag ihop med aktiviteter som leverantörer ska utföra exempelvis Projektreleterade förändringar.

Samma sak gäller när det vankas juluppehåll eller semester! Då är de många som vill passa på att skruva med maskinen. Då gäller de verkligen att se till att alla ser samma sak och att vi kan samsas! Så om något ska fixas med maskinen i Karossfabriken så går de oftast via mig kan man enkelt säga.

MIN TID PÅ GTG:

Jag minns GTG med värme, det var en väldigt rolig men också en tuff tid. Men alla i klassen "satt i samma båt" så man hjälptes åt och man gav varandra pepp. Vilket gjorde att man fick fina vänner. Några varar fortsatt idag!

Som en förberedelse för livet, så har GTG kort sagt varit grymt! Tror aldrig jag hade varit så bekväm att prata inför folk om de inte vore för skolan. Men ett extra kärt minne är praktiken i Gent som jag hade tillsammans med 7st andra i min klass. Vi hade superroligt i 2,5 månad! Med praktik och annat roligt!

Sune chee

GÖR NU:

Idag jobbar jag som Creative Producer alltså fotorgraf och filmare för Alexander Pärleros, entreprenör och investerare. Han driver bland annat Framgångspodden som är Sveriges största intervju podd.

Vi lanserar snart ett nytt projekt, som jag har varit med och utvecklat. Majoriteten av mina dagar består av att planera inspelningar, dvs hitta rätt inspelningsplats, kolla igenom utrusningen som skall användas, ljussättningen som ska tas med och innehållet som ska produceras.

MIN TID PÅ GTG:

Utlandspraktiken i Belgien var bland det roligaste jag varit med om. Att få bo tillsammans med sina 7 klasskamrater i ett radhus. Det var roliga tider det.

Jag minns att jag hade en otrolig mentor som tog hand om mig, och som fortsatte att tro på mig trots mina brister i vissa ämnen. Hon gör det fortfarande idag.

GTG har vart en del av min resa till den jag är idag. Att få läsa en 4-årig utbildning på 3 år och möjligheten att få praktisera på Volvo, gav mig verkligen en inblick på vilken nivå högskolan ligger på och hur arbetslivet kan se ut. Hade jag inte läst på GTG och valt UF på min tredje år på gymnasiet så hade jag nog aldrig vågat att starta eget inom foto, film och fått jobbet som jag har idag.


Joakim Bohlin

Jag läste Teknikprogrammet med inriktning på entreprenörskap.

GÖR NU:

Jag är doktorand inom biofysik på Oxfords Universitet och forskar på simulering och modellering av nanostrukturer. Jag är del av ett EU-samarbete med målet att ta fram en plattform för nanorobotar gjorda av DNA och det är lika fantastisk som det låter.

MIN TID PÅ GTG:

Grunderna i den programmering jag gör dagligen lärde jag mig på GTG. Detsamma gäller matematik, problemlösning och vanan av att hålla presentationer. Jag kan heller inte föreställa mig hur jag bättre hade kunnat förbereda mig för en civilingenjörsutbildning på Chalmers, som i sin tur tog mig hit.

Jag är även mycket tacksam för utlandspraktiken som förberedde mig på kommande äventyr världen över.

Sandra Bentland

Jag läste Teknisk natur och tog studenten år 2009. Inriktningen finns inte kvar på skolan idag, men det var en linje som utöver de klassiska naturkunskapsämnena gav en stor teknisk bredd med inblick inom många olika teknikområden.

GÖR NU:

Efter gymnasiet läste jag civilingenjörsutbildningen Arkitektur och Teknik på Chalmers, och idag jobbar jag som byggnadskonstruktör sedan 5 år tillbaka. Det är ett väldigt varierat arbete där jag är med och projekterar inför byggnation av exempelvis flerbostadshus och skolor. Det innebär att jag i mitt arbete räknar fram och bestämmer en byggnads bärande stomme, 3D-modellerar stommen och tar fram ritningar på stommen som går att bygga efter.

MIN TID PÅ GTG:

Jag är verkligen glad över att ha läst på GTG. Att få lära sig så mycket teknik, att få praktisera på Volvo och möjligheten att få sommarjobba på Volvo uppskattade jag otroligt mycket! På GTG har man lyxen att lära sig teknik med riktigt bra utrustning så som Volvo-bilar och ABB-robotar. Det är en cool studiemiljö och jag tycker verkligen att jag fick en bra grund att stå på inför högskolan.

Micael Wigerud

Jag läste Teknisk natur och tog studenten år 2003.

GÖR NU:

Efter att tagit en paus i karriären och lämnat storbolaget för att förverkliga några äventyrsdrömmar så driver jag idag två olika företag. NSC Sweden där vi har tekniska konsulter på Volvo och de andra fordonsbolagen i regionen. Det är ett litet härligt team som arbetar på eftermarknaden eller på vårt andra affärsområde som är rena digitala utvecklarroller. Min roll som VD är varierande och innehåller båda sälj, entreprenörskap och ledarskap. Roligt att vara tillbaka mer på Volvo och i gamla GTG minnen. Parallellt driver jag också Volition Studios där vi föreläser och utbildar i medvetet ledarskap och Mindfulness samt inspirerar människor att våga följa sina drömmar med podden Våga Mera.

MIN TID PÅ GTG:

Minns framförallt våra obotligt optimistiska framtidstro. Från stolarna på studietorget var allt möjligt! Det var en riktigt bra energi med både lärare och elever. Den starka kopplingen till Volvo och att vara nära ett riktigt arbete la grunden för mer erfarenheter än vad man då förstod.

Har haft väldigt stor nytta av praktiken och kunskapen som vi fick av att arbeta på många olika arbetsplatser och arbetslag. Både av att arbeta på Line i TC och projektjobb på R&D. Att snabbt kunna komma in i en arbetsgrupp och förstå ett arbete oavsett vad det innebär har varit stor fördel i mina olika chefsuppdrag. Lärarna och skolan var tidiga att arbete med projekt och agilt innan ens ordet agilt var uppfunnet.