Skip to content

Ras­mus Englund

Ras­mus tog exa­m­en från teknikpro­gram­met med inrik­t­ning pro­gram­mer­ing i juni 2020 och arbe­tar sedan dess med teknik och mjuk­varu­utveck­ling på heltid. Intres­set för just pro­gram­mer­ing fick han redan som 11-åring när en vän till famil­jen intro­duc­er­ade hon­om i ämnet och visade hur kreativt det är.

När Rasmus som 15-åring skulle söka gymnasium var ämnen som teknik och programmering väldigt viktiga och valet föll tillslut på GTG. Ett val han aldrig har ångrat! Han beskriver att han under gymnasietiden fick bredda sina tekniska kunskaper och att han naturligt fick se teknik och programmering i ett "riktigt" sammanhang och på så sätt förstå hur det tillämpas och används i näringslivet.

Det absolut roligaste under gymnasietiden var alla fantastiska människor jag lärde känna. GTG har givit mig vänner för livet och viktiga kontakter i skolans personal men även kollegor och handledare från praktikplatser. Jag har redan vid tillfällen fått hjälp från APL-kollegor i form av referenser och rekryteringar till jobb!

– Rasmus Englund

Arbetar i projekt med fokus på teknik och mjukvaruutveckling

Idag arbetar Rasmus i huvudsak på Alwy, ett startup-bolag inom fintech som utvecklar finansiell rådgivning för privatpersoner, rådgivningsbyråer och banker. Han anslöt till grundarteamet på företaget sommaren 2021 och kom in som första anställd. Kort därpå slutförde bolaget sin första kapitalrunda och växer nu i stark takt! Under våren 2023 kommer Alwy expandera ut i Europa.

I vardagen jobbar han i huvudsak med design, produktutveckling och s.k. “fullstack-utveckling”. Med fullstack-utveckling menas utveckling (programmering) av “hela” system, alltså allt från det en ser som användare till de bakomliggande systemen och kommunikationen. I ett förhållandevis litet team blir det att en som programmerare får bygga allt möjligt, vilket Rasmus tycker är lärorikt och roligt!

Innan Rasmus hann började på Alwy arbetade han som lead-utvecklare på Collector Bank i Göteborg där han ansvarade för att bygga appar för deras dottervarumärke Walley, vilket lanserades sommaren 2021. Han har även hunnit med att utveckla LiDAR-system på Atritec, ett mindre teknikbolag i Mölndal. Det jobbet hittade han via Linus Olsson, en tidigare skolkamrat på GTG.

GTG har minst sagt satt mig på rätt väg för att få jobb som programmerare inom techbranschen!

– Rasmus Englund

Endast fantasin sätter gränser

Rasmus säger att det roligaste med programmering är möjligheten att “trolla fram” tjänster, appar och verktyg som sedan kan användas av tusentals andra människor. När en väl har lärt sig grundstenarna och jobbat ihop sin “verktygslåda” av kunskap är det endast fantasin som sätter gränser för vad en kan bygga!

Det är en fantastisk känsla att kunna översätta en vision eller tanke man har i huvudet till en fullt fungerande tjänst som andra har nytta av. Jag brukar likna programmering med att måla, det är i mångt och mycket samma process.

– Rasmus Englund

Det finns många olika segment att arbeta inom

Rasmus beskriver att den största utmaningen med programmering som nybörjare är den överväldigande känslan av att en inte kan nånting. Det enda en ser är massor av “nonsens-ord” på en skärm. Det finns så mycket att lära sig och det är ibland svårt att se hur en ska ta sig genom de första, ibland tråkiga, stegen och uppnå drömmen om att kunna bygga vad man vill.

Men precis som med allt lärande handlar det om att hitta bra sätt att lära sig på och kämpa sig uppför den första puckeln. För Rasmus kom ett “aha-moment” när han hade arbetat upp tillräckligt mycket kunskap för förstå hur han skulle göra. Ett sånt “aha-moment” kommer snabbare än vad man tror, men i början minns han att det var väldigt jobbigt och utmanande.

En annan utmaning är bredden i branschen. Det finns väldigt många olika segment och det kan ibland vara svårt att veta var en ska börja eller vad en ska rikta in sig på. Det kan kännas svårt, men när man väl byggt upp en grundförståelse är det förhållandevis lätt att byta mellan olika discipliner och utforska nya delar. Då blir det en fantastiskt givande och lärorik resa med många spännande alternativ!

Teknik är framtiden och programmering är kreativt

Rasmus tycker att du som ska börja gymnasiet ska välja en spetsutbildning mot programmering för att teknik är framtiden och för att det är ett kreativt, problemlösningsorienterat och ett roligt yrke.

I takt med att allt större delar av samhället digitaliseras och utvecklas i nästa steg till automatiserade lösningar, är det viktigt och spännande att förstå hur allt hänger ihop. Därav kommer också nya jobb och roliga utmaningar ständigt dyka upp inom området!

Om en letar efter ett jobb i framtiden där arbetsmarknaden skriker efter resurser och samtidigt ger ett spännande, roligt och utvecklande yrkesliv, så är programmering helt rätt väg att gå, avslutar Rasmus!

Fler elever berättar

Läs om Niklas och Johanna som stud­er­ade teknikpro­gram­met hos oss. Niklas arbetar idag på Volvo Cars och Johanna studerar på KTH.

Niklas Nyberg

Efter sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Chalmers blev Niklas antagen till Volvo Cars Graduate-program. Han är kvar på bolaget än idag och arbetar som Solution Architect på Connected Experience, den del av Volvo Cars organisation som utvecklar allt HMI på skärmarna i bilen, appar och molnlösningar.

Läs hela intervjun

Johanna Nilsen

Johanna läser till civilingenjör i medieteknik på KTH och går nu sista året på masterprogrammet i datalogi med inriktning på säkerhet och integritet. Hon beskriver programmering som kreativt, logiskt och utmanande.

Läs hela intervjun