Skip to content

Lucas & Tilda praktiserar  i Olot

Stun­dande snö i Göte­borg känns långt bor­ta för Lucas Mag­nus­son Björn­quist och Til­da Bjelke­myr i klass Dione som just nu befinner sig i ett soligt Olot där de gör sin sista prak­tikpe­ri­od innan det nalkas exa­m­en i juni.

Att klara sig själv i en ny kultur är en upplevelse

Att under åtta veckor befinna sig flera tusen mil bort från Sverige och testa på att klara sig själv i en ny kultur är en upplevelse cirka en tredjedel av våra elever får möjlighet till i årskurs tre. För Tilda och Lucas blev destinationen Olot i Katalonien, Spanien.

- Jag praktiserar på ett lokalt företag som heter Torraspapel där jag arbetar med teknisk design och CAD, vilket passar perfekt då det är den fördjupning jag läser, berättar Tilda.

Lucas däremot praktiserar på Tavil, regionens största företag och som verkar på den internationella marknaden.

- Det bästa med att praktisera utomlands är personerna man lär känna och som har en annan världssyn än en själv. Det är verkligen en utmaning att förstå andra arbetskulturer och att kommunicera med varandra där ingen jag jobbar närmast med pratar engelska, förklarar Lucas.

Bor tillsammans i en lägenhet

De bor tillsammans i en lägenhet på ett hotell i Olot, en liten stad placerad på en bergskedja någon mil bort från den franska gränsen och norr över Barcelona. På fritiden upptäcker de olika städer och besöker sevärdheter, träffar personer som de lärt känna, spenderar tid med varandra samt njuter av värmen.

Lucas och Tilda kommer att komma hem lagom till att det är dags att fira jul. Därefter har de en termin kvar på GTG innan det nalkas examen.

Fyra klasskamrater befinner sig i Belgien

Ludvig Asplund och John Lindgren praktiserar på Volvo Trucks i Gent där de tillsammans med teamet på underhållsavdelningen arbetar med ett förbättringsprojekt för att ta fram och konstruera ett lyftverktyg.

Pontus Jonasson och David Golebiak praktiserar på TVH i Waregem och arbetar också med ett förbättringsprojekt på en underhållsavdelning. TVH är ett globalt företag som konstruerar fordon och verktyg inom jordbruksindustrin.

Beviljade medel från Erasmus+

Det är tack vare beviljade medel från Universitets- och högskolerådets (UHR) program Erasmus+ som denna möjlighet kan ges. GTG är ackrediterade hos UHR sedan 2016 och har genom programmet samarbeten med ett tjugotal företag, skolor och organisationer runt om i Europa. Det är dit vi sänder både elever på praktik och medarbetare på jobbskuggning, men vi driver även ett flertal innovations- och förbättringsprojekt tillsammans.

Frågor?

Vill du veta mer om vårt inter­na­tio­na­li­se­rings­arbete är du välkommen att kontakta Josefine Larsson.

Josefine Larsson
Manager Inter­na­tional Relations
josefine.​larsson@​gtc.​com
0708 – 58 19 77